04-29-2025 22:01
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
Συναγερμός! Να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό – Παρασκευή 7/2 στο ΣτΕ

Το Νερό Είναι Ζωτικό Ανθρώπινο Δικαίωμα!
ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα.
ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
Συγκέντρωση την Παρασκευή 07-02-2025, ώρα 09:00 π.μ.
έξω από το ΣτΕ (Αιόλου 80 & Σοφοκλέους)
Κάτω τα χέρια απ’ το νερό!
Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού
Να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού
Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση του νερού υπέβαλλαν εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων: Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και πολίτες από όλη την Χώρα συναισθανόμενοι την ευθύνη μας για καθολική, απρόσκοπτη, ποιοτική και ασφαλή παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης απέναντι στους πολίτες καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα εξετάσει το ζήτημα κοστολόγησης του νερού. Την προηγούμενη φορά η μείζονα σύνθεση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, με την 2519/2022 ομόφωνη απόφασή του ακύρωσε, στο σύνολό της την ΚΥΑ του 2017 περί κανόνων τιμολόγησης του νερού (υπ’ αριθμ. 35275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων).
Στη νέα ΚΥΑ, υιοθετείται μια αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική, που αφορά αδιακρίτως όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε λεκάνης απορροής ποταμού με συνέπεια να παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, να αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης και να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής νερού υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή.
Η κυβέρνηση με την νέα ΚΥΑ, εκτός του ότι επαναφέρει ρυθμίσεις που είχαν κριθεί με την προηγούμενη προσφυγή, επιχειρεί να στήσει έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευση-άρδευση-αποχέτευση). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.
Η «απομάκρυνση» του μηχανισμού και της ευθύνης τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση-δήμους) και η ανάθεσή της στη ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας & Υδάτων) οδηγεί μετά βεβαιότητας, σε μερικά χρόνια, το νερό να γίνει σαν το ρεύμα ακριβό και σε λίγο μακρύτερο χρονικό ορίζοντα να ζήσουμε πτωχεύσεις εταιριών νερού όπως της πρόσφατης της THAMES WATER του Λονδίνου (η μεγαλύτερη πτώχευση εταιρίας νερού παγκοσμίως σε μια χώρα που έχει θεσμοθετήσει Ρυθμιστικά Αρχή Υδάτων από το 1989 και κατέληξε να πτωχεύσει, το 2024 με χρέη 16,5 δις Λίρες)
Δυστυχώς παρά το σύνολο των αποφάσεων του ΣτΕ για τον χαρακτήρα του νερού «ως φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση του ανθρώπου» και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ως «δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας» (βλ. ΟλΣτΕ 1906/2014, ΟλΣτΕ 190, 191/2022, ΣτΕ επτ. 1886/2022 και ΣτΕ επτ. 2519/2022), η νέα ΚΥΑ, όπως και ο νόμος για την υπαγωγή στη ΡΑΕ των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή αντιμετωπίζουν το νερό ως ένα εμπορικό προϊόν, κάτι που αναμένεται, σταδιακά τουλάχιστον (όπως έγινε και με το ηλεκτρικό ρεύμα), να επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ενώ, επίσης, δημιουργείται και αβεβαιότητα (όταν η παροχή πόσιμου νερού δεν αντιμετωπίζεται ως δημόσια υπηρεσία ζωτικής σημασίας αλλά, και αυτή, ως ευκαιρία για κέρδη) για τη συνέχιση παροχής ποιοτικού και επαρκούς πόσιμου νερού στους πολίτες.
Καλούμε όλους τους πολίτες της Χώρας, τους δημοτικούς φορείς, τους αγροτικούς φορείς και τους περιβαλλοντικούς φορείς να σταθούν δίπλα μας και να ενισχύσουν το κίνημα του δημόσιου νερού ώστε να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ
Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ
Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ
Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ
Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ
Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου
Στηρίζουν στην αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού:
-Σωματείο Ερευνητ(ρι)ών και Εργαζομένων στην Έρευνα ΙΙΒΕΑΑ (Σ.Ε.Ε.Ι.)
-Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Κ. Σωτηρίου”
-Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
-Ε ́ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ
–ΠΟΕ ΔΕΥΑ: “Να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό! – Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων
Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2025
Ανακοίνωση για την προσφυγή στο ΣτΕ
Να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό!
Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
Η Π.Ο.Ε. ΔΕΥΑ, μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «Καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Συμμετέχουμε στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα συζητηθεί 07-02-2025 με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς, για ακύρωση της παραπάνω Κ.Υ.Α.
Η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, αποδυναμώνει τον συνταγματικά επιβεβλημένο δημόσιο και δημοτικό έλεγχο της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και υπονομεύει την ισότιμη πρόσβαση στο νερό.
Η κυβέρνηση επαναφέροντας ρυθμίσεις που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές με πολλαπλές αποφάσεις του ΣτΕ επιχειρεί να στήσει έναν ανεξέλεγκτο μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης του νερού σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις χρήσεις (ύδρευση-άρδευση-αποχέτευση). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα ζοφερό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.
Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
– Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
– Υποβάθμιση Ποιότητας Υπηρεσιών που υπονομεύουν την καθολική προσβασιμότητα, την επάρκεια, την ασφάλεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού.
– Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης- άρδευσης και υφαρπαγή τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
– Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε κατάλληλο νερό.
– Κινδύνους για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί του εξορθολογισμού της άρδευσης.
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα εξετάσει το ζήτημα κοστολόγησης του νερού, αφού εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη τη Χώρα ενώνονται για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική.
– Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα! ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα. ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
– Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από την ΡΑΑΕΥ.
Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση την
Παρασκευή 07-02-2025, ώρα 0900 π.μ. έξω από το ΣτΕ
(Αιόλου 80 & Σοφοκλέους)
ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 9πμ στο ΣτΕ (Αιόλου & Σοφοκλέους)
Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της νέας ΚΥΑ στο ΣτΕ από σωματεία και φορείς στις 7/2. Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, επιμένει παράνομα και καταχρηστικά στην εμπορευματοποίησή του.
Υπενθυμίζουμε στη συνέχεια την εμμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Η αρχή έγινε με την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μια Αρχή που έδειξε τις διαθέσεις της με τα τιμολόγια ρεύματος, που επέτρεψε να εκτοξευτούν σε απαράδεκτα ύψη. Κατόπιν, τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β’ 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια τιμολογιακή πολιτική για το νερό αμιγώς λογιστικού, αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση “στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το Δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης -άρδευσης-αποχέτευσης), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζεται ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
- Ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
- Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης και ευκολία υφαρπαγής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
- Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε ακατάλληλο νερό.
- Κινδύνους και για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω του περιορισμού αντί του εξορθολογισμού της άρδευσης.
Εργαζόμενοι στις αρμόδιες δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα ενώθηκαν για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ. Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «Καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ!
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα επανεξετάσει το ζήτημα της κοστολόγησης του νερού! Η ομόφωνη απόφαση του 2022 (2519/2022) ακύρωσε την προηγούμενη ΚΥΑ τιμολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά κοινωφελές αγαθό. Το ίδιο ζήτημα τίθεται ξανά ενώπιον του ΣτΕ, καθώς η νέα ΚΥΑ αναπαράγει τις ίδιες ρυθμίσεις που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές και μάλιστα επί το δυσμενέστερο.
- Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα! ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα. ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
- Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ.
- Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ σωματεία εργαζόμενων σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ
Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της νέας ΚΥΑ στο ΣτΕ από σωματεία και φορείς στις 7/2. Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, επιμένει παράνομα και καταχρηστικά στην εμπορευματοποίησή του.
Υπενθυμίζουμε στη συνέχεια την εμμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Η αρχή έγινε με την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μια Αρχή που έδειξε τις διαθέσεις της με τα τιμολόγια ρεύματος, που επέτρεψε να εκτοξευτούν σε απαράδεκτα ύψη. Κατόπιν, τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β' 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια τιμολογιακή πολιτική για το νερό αμιγώς λογιστικού, αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση “στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το Δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης -άρδευσης-αποχέτευσης), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζεται ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
- Ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
- Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης και ευκολία υφαρπαγής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
- Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε ακατάλληλο νερό.
- Κινδύνους και για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω του περιορισμού αντί του εξορθολογισμού της άρδευσης.
Εργαζόμενοι στις αρμόδιες δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα ενώθηκαν για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ. Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «Καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ!
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα επανεξετάσει το ζήτημα της κοστολόγησης του νερού! Η ομόφωνη απόφαση του 2022 (2519/2022) ακύρωσε την προηγούμενη ΚΥΑ τιμολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά κοινωφελές αγαθό. Το ίδιο ζήτημα τίθεται ξανά ενώπιον του ΣτΕ, καθώς η νέα ΚΥΑ αναπαράγει τις ίδιες ρυθμίσεις που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές και μάλιστα επί το δυσμενέστερο.
l Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα! ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα. ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
l Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ.
l Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ σωματεία εργαζόμενων σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα.
Στηρίζουμε την κινητοποίηση την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 9πμ στο ΣτΕ (Αιόλου & Σοφοκλέους)

Δεμένα τα πλοία την 1η Μάη
Δεμένα θα μείνουν τα πλοία την Πρωτομαγιά, λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. 48ωρη απεργία στα πλοία της Αδριατικής, ενάντια στην αδιάλλακτη στάση των...