07-24-2025 9:32
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Κέρκυρα
«Μακρίνα» και «Μιαούλης»

«ΜΑΚΡΙΝΑ» & «ΜΙΑΟΥΛΗΣ»
Γράφει ο Βετεράνος
Δύο από τα σκάφη που συνδέθηκαν για πολλά χρόνια με την Κερκυραϊκή ζωή ήταν η «Μακρίνα» και ο «Μιαούλης». Η «Μακρίνα» εκτελούσε μεταπολεμικά δρομολόγια Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας 1950-1960 οπότε η γραμμή άρχισε να καλύπτεται πλέον από πορθμεία ("Σέριφος", «Ευβοϊκός» στην αρχή και μετά «Κέρκυρα» και «Ακρόπολις»).
Επρόκειτο για διασκευασμένο καταδιωκτικό τύπου M(otor) L(aunch) του Βρετανικού ναυτικού και ανήκε στην εταιρεία ΜΠΟΝΕΤΗ. Γρήγορο σκάφος, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, έκανε τη διαδρομή σε μια ώρα και τέταρτο περίπου. Μπορούσε να μεταφέρει και ένα-δύο Ι.Χ. (σπάνιζαν τότε) τα οποία φορτωνόταν με τη βοήθεια μαδεριών. Στις φωτογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται στα 1955 περίπου, φαίνεται παραβεβλημένη στο Παλαιό Λιμάνι, ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ιστιοφόρο..
Στην τέταρτη φωτογραφία, η οποία είναι της ιδίας περίπου χρονικής περιόδου, φαίνεται το επιβατηγό «Μιαούλης» της εταιρείας Καβουνίδη αγκυροβολημένο έξω από το Καφέ - Γυαλί. Ο «Μιαούλης» συνέδεε την Κέρκυρα με την Ιταλία και τον Πειραιά, ήταν ναυπηγημένος στην Ιταλία και είχε δοθεί στην Ελλάδα μέσω των Ιταλικών πολεμικών επανορθώσεων.
Μαζί με τον «Μιαούλη» είχαν δοθεί τα πλοία «Κολοκοτρώνης», επίσης δρομολογημένος στη γραμμή Κέρκυρα - Πειραιάς και «Κανάρης», «Καραϊσκάκης» που ήταν δρομολογημένα στο ΑΙγαίο.
Στην αποβάθρα δίπλα στο φάρο βρίσκεται μότορσιπ που φορτώνει βαρέλια με λάδι, ενώ κάτω από την οδό Δονζελώτ έχουν πια κατασκευαστεί τα γραφεία.
(Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη συλλογή του συμπολίτη Κοσμά Καραγιαννίδη, ενώ το πληροφοριακό υλικό από το αρχείο του αείμνηστου γιατρού Κώστα Σγούρου.
Η φωτογραφία με τη «Μακρίνα» είναι έγχρωμο ταχυδρομικό δελτάριο του εκδοτικού οίκου «Εμμ. Σ. Διακάκης» και έχει τυπωθεί στην Ιταλία από την εταιρεία Trimboli. Η φωτογραφία με το «Μιαούλη» είναι επίσης ταχυδρομικό δελτάριο -ασπρόμαυρο-, πιθανόν του καταστήματος Τάντη και είχε ταχυδρομηθεί προς τη Γαλλία στις 30 Αυγούστου 1955, με δύο γραμματόσημα των 1000 και 1200 δραχμών εκδόσεως 1947 και 1954 αντίστοιχα).
Κείμενο και φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας 1990-2000 στην εφημερίδα «Ελευθερία» του Κώστα Τζεβελίκα)

Το νομοσχέδιο χουντικής έμπνευσης για την «ασφάλεια στα ΑΕΙ» και οι δρομολογούμενες διαγραφές φοιτητών
Η υπουργός Παιδείας Ζαχαράκη στη σύνοδο των Πρυτάνεων εξήγγειλε τον ερχομό ενός νέου βαθιά αυταρχικού νόμου στα πανεπιστήμια που θυμίζει «σκοτεινές» εποχές. Πρόκειται για...