05-03-2025 18:17
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Διεθνή
Νέα πολεμοκάπηλα σχέδια για την Ουκρανία από Γαλλία και Βρετανία

«Χορός» δισεκατομμυρίων σε εξοπλιστικά για την Ελλάδα
Νέα σχέδια «επί χάρτου» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία καταστρώνουν Γαλλία και Βρετανία που ηγούνται του «Συνασπισμού των προθύμων», ο οποίος αποτελείται από 30 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ.
Οι σχεδιασμοί εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών που προωθεί η ΕΕ με προγράμματα όπως το «Rearm Europe», το στρατιωτικό επανεξοπλισμό δηλαδή της Ένωσης, μέσω ενός πακέτου 800 δισ. ευρώ που, όπως έχει ήδη γράψει ο «ΛΔ», έρχεται να ρίξει τα βάρη του πολέμου στις πλάτες των λαών.
Ήδη οι υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, και της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, επικαλούμενοι τη δήθεν «διασφάλιση» και «επιτήρηση» μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας ή συμφωνίας ειρήνης.
Σύμφωνα με το βρετανό υπουργό Άμυνας, τα σχέδια περιλαμβάνουν «σαφείς στόχους» για τη διασφάλιση του ουρανού και της θάλασσας, για «ειρήνη» στο έδαφος και για ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε «να γίνουν οι ίδιες ο ισχυρότερος αποτρεπτικός παράγοντας».
«Πρόθυμοι» με… απροθυμία
Ωστόσο και μεταξύ των 30 χωρών που συμμετέχουν στο «Συνασπισμό των προθύμων» εκφράζονται διαφωνίες σε σειρά θεμάτων, κυρίως όσον αφορά την παρουσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.
Έχουμε δει άλλωστε ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα, παρόμοιες διαφωνίες με αφορμή τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ να εκφράζονται και στην ΕΕ, ακόμα και σε επίπεδο συνόδου κορυφής.
Σε μεγάλο βαθμό, λοιπόν, η άμεση στρατιωτική εμπλοκή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία αποτελεί προς το παρόν μάλλον ένα ευχολόγιο ή ένα μέσο πίεσης της Γαλλίας και της Βρετανίας για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα.
Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας έδειξαν να υπολογίζουν στη συνέχιση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή και να ελπίζουν σε αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Τραμπ, με τον αμερικανό πρόεδρο να έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως, ωστόσο, ότι προωθείται η σταδιακή απόσυρση στρατιωτών συνολικά από την Ευρώπη.
Επιπλέον, χώρες όπως η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ολλανδία, «στηρίγματα» του Κιέβου ήδη από την έναρξη του πολέμου, δεν δείχνουν προθυμία για άμεση εμπλοκή στο ουκρανικό έδαφος. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον ευρωπαϊκό Νότο. Απομένουν έτσι η Δανία και οι Βαλτικές Χώρες, οι οποίες ωστόσο διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες.
Στο «χορό» των πολεμικών εξοπλισμών και η Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει επιδοθεί για μία ακόμα φορά σε έναν «χορό» δισεκατομμυρίων για τα εξοπλιστικά. Στην υστερία των εξοπλισμών που κατακλύζει την ΕΕ η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται αρωγός, υπερηφανευόμενη τάχα για τις φρεγάτες, τα υποβρύχια και τα μαχητικά που αγοράζει.
Ήδη στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το Πάσχα, εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πανάκριβο προγραμματισμό με δαπάνες από 25 έως 28 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας που ναι μεν γίνεται θεωρητικά για τις ανάγκες της αμυντικής θωράκισης της χώρας, ωστόσο εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια των νατοϊκών εξοπλισμών από τη μία μεριά και του «ReArm Europe» της ΕΕ από την άλλη.
Χαρακτηριστική είναι η μάλλον «περίεργη» στάση κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στο θέμα της φρεγάτας Bellhara. Ο ίδιος ο Δένδιας «κάρφωσε» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την αγορά τέταρτης φρεγάτας, με τον υπουργό Άμυνας να σημειώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα πέρασε από επιτροπή της Βουλής, όπου μάλιστα «υπάρχει ειδική γραφική παράσταση για το θέμα της φρεγάτας με επίσης πιθανολογούμενη τιμή κόστους».
Συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων και στο βάθος ReAarm
Πέραν της επιπλέον φρεγάτας, ο γάλλος υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε πριν περίπου δύο εβδομάδες την Ελλάδα για να πουλήσει και 16 κατευθυνόμενα βλήματα EXOCET που μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες και σε κάποια νησιά, σύμφωνα με τον Δένδια.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, πρόκειται για κομμάτι του πολυσυζητημένου «σιδερένιου θόλου» στο Αιγαίο που, όπως φαίνεται, εμπνεύστηκαν οι εγχώριοι στρατοκράτες από τον αντίστοιχο «θόλο» του Ισραήλ.
Αφότου συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Λεκορνί είχε τετ α τετ και με το Νίκο Δένδια, με τις δύο πλευρές να μην μένουν μόνο στην αγορά και στην πώληση πυραύλων, αλλά να συζητούν και για τη συμπαραγωγή και προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων.
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στο πρόγραμμα ReAarm και στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών που αφορούν την αμυντική βιομηχανία. Άλλωστε η Ελλάδα αποδεικνύεται καλός πελάτης για τα γαλλικά μονοπώλια, καθώς εδώ και χρόνια αγοράζει μαχητικά Rafale, φρεγάτες και άλλο πολεμικό εξοπλισμό.
Μάλιστα όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία ανέφερε ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση από τη γαλλική πλευρά, για επιπλέον φρεγάτες Belharra να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με μία συμμετοχή άνω του 40%.
Ήδη δημοσιεύματα και διάφορες διαρροές κάνουν λόγο για συναντήσεις στελεχών ελληνικών εταιριών στον τομέα της Άμυνας με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ενόψει των υποσχέσεων που έρχονται από τις Βρυξέλλες που τάζουν δισεκατομμύρια.
Μπίζνες και με την Τουρκία από τα γαλλικά μονοπώλια
Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί το εξής: Την ώρα που τα μονοπώλια της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας ξεπουλούν, έχοντας βρει στην Ελλάδα τον καλύτερο πελάτη τους, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά δημοσίευμα γαλλικής αστικής εφημερίδας, επιδίδονται ταυτόχρονα σε αλισβερίσι με την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, παζαρεύουν μέσω κοινοπραξίας την πώληση βλημάτων «Meteor», αφήνοντας… στην άκρη την κόντρα που είχε ξεσπάσει πριν λίγα χρόνια και που θα έφερνε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» στο Αιγαίο, για να υπερασπίσει τάχα τα συμφέροντα της «συμμάχου» Ελλάδας.
Το γαλλικό και κατ’ επέκταση το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο δεν κάνει τίποτα παραπάνω απ’ όσα κάνουν οι ιμπεριαλιστές και τα τραστ δεκαετίες τώρα.
Τάζει λαγούς με πετραχήλια, πουλώντας «συμμαχίες», «φιλίες», μαχητικά και φρεγάτες και την ίδια στιγμή κάνει μπίζνες και με τον «αντίπαλο», συντηρώντας και ανατροφοδοτώντας την κούρσα των εξοπλισμών.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε
Μπροστά στη νέα πολεμική οικονομία που προωθεί η ΕΕ, μπροστά στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και στην απειλή του ολέθρου, οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.
Αντίθετα, έχουν χρέος να υψώσουν το ανάστημά τους, ενάντια στον πόλεμο και στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν, μέσα από ένα μαζικό παλλαϊκό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, οργανωμένο και μαχητικό.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Νίκη για τον Στόλο της Ελευθερίας: η Μάλτα υπόσχεται να προσφέρει βοήθεια
ΠΗΓΗ: info-war.gr Οι διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν απέναντι στην Κυβέρνηση της Μάλτας για την παροχή βοήθειας προς τον Στόλο της Ελευθερίας απέδωσαν καρπούς καθώς όπως...