04-29-2025 22:01
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Διεθνή
ΗΠΑ – Ρωσία μοιράζουν τα εδάφη και τον πλούτο της Ουκρανίας

ΗΠΑ – Ρωσία μοιράζουν τα εδάφη και τον πλούτο της Ουκρανίας – Οι ευρωπαίοι προς το παρόν έξω από το ιμπεριαλιστικό τραπέζι
Την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στις πολυσύνθετες διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Ρωσία. Μόνο που το μαστίγιο είναι συνήθως για την Ουκρανία ενώ το καρότο για τη Ρωσία, αν και οι αμερικάνικες προτάσεις δεν καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις της Μόσχας. Ενώ και οι ευρωπαίοι «σύμμαχοι» είναι στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες να καθίσουν στο τραπέζι της ιμπεριαλιστικής μοιρασιάς.
Αυτό αποτυπώθηκε, ακόμη μία φορά, με την ακύρωση των συνομιλιών, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ουκρανίας στο Λονδίνο, που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 24 Απριλίου. Αυτός θα ήταν ο δεύτερος γύρος συνομιλιών, υψηλού επιπέδου, μετά τον αντίστοιχο του Παρισιού, μια βδομάδα πριν. Ξεκινούσε με υψηλές προσδοκίες και οι ευρωπαίοι είχαν επενδύσει πολλά ώστε να βρεθούν στο τραπέζι της ιμπεριαλιστικής διαπραγμάτευσης, με όχημα τις υποσχέσεις για οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.
Στο Παρίσι συμμετείχαν εκ μέρους των ΗΠΑ τόσο ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο όσο και διαμεσολαβητής το Τραμπ, Γουίτκοφ. Λίγες μόλις ώρες πριν το Λονδίνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πως Ρούμπιο και Γουίτκοφ δεν θα παραστούν στις συνομιλίες με τον δεύτερο, απεναντίας, να επισκέπτεται τη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν. Η σύνοδος υποβαθμίστηκε σε, κεκλεισμένων των θυρών, «τεχνικές» συζητήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων, με τις ΗΠΑ να εκπροσωπεί ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Κιθ Κέλλογκ.
Ο βρετανικός Guardian έκανε λόγο για φιάσκο σχολιάζοντας πως, ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι φιλοδοξούσε, μέσω της συνάντησης, να αναθερμάνει τις σχέσεις των ευρωατλαντικών συμμάχων, παρά τις άμεσες συνομιλίες Ουάσιγκτον – Μόσχας, τελικά αναγκάστηκε να την αναβάλει.
«Η Βρετανία βρέθηκε σε δύσκολη θέση (…) εν μέσω καταιγισμού διαρροών από ΜΜΕ (…) με στόχο να εκτροχιάσουν τις συζητήσεις και να προωθήσουν την ιδέα ότι οι πιο σημαντικές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα απευθείας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας», σχολίασε το βρετανικό μέσο.
Στόχος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Λονδίνο υποτίθεται πως ήταν η διαμόρφωση κοινής διατλαντικής θέσης στην ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Ρούμπιο είχε δηλώσει ότι το πλαίσιο, που παρουσίασε στις συνομιλίες του Παρισιού, συνάντησε θετική ανταπόκριση. Όμως ζητήματα όπως η αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία, που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Ουάσιγκτον, δεν γίνονται αποδεκτά από την ουκρανική και την ευρωπαϊκή πλευρά.
Η Ουάσιγκτον τελικά επικαλέστηκε «συγκρούσεις προγραμματισμού» του Ρούμπιο, ως αιτία για την ακύρωση της παρουσίας του στο Λονδίνο, επιμένοντας παράλληλα πως αυτό δεν σηματοδοτεί αλλαγή στη δέσμευση των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία.
Αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν η απόρριψη από τον Ζελένσκι των αμερικανικών ειρηνευτικών προτάσεων που «διέρρευσαν», την παραμονή της συνόδου, σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Προτάσεις που ουσιαστικά ισοδυναμούν με πλήρη συνθηκολόγηση του Κιέβου προς την Μόσχα αλλά και την Ουάσιγκτον και που ανατρέπουν τη μέχρι τώρα επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, εδώ και μια δεκαετία, για την Ουκρανία.
Παραμονή της συνάντησης η αμερικανική ιστοσελίδα Axios «αποκάλυψε» το μιας σελίδας τελεσίγραφο, φερόμενο ως «τελικό σχέδιο» του Τραμπ για ειρήνευση, ο οποίος ανέμενε εντός της ημέρας την απάντηση της Ουκρανίας, όπως έγραψε το μέσο.
Το σχέδιο προβλέπει τη de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει. Όχι όμως στο σύνολο των εδαφών της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που έχει αναγνωρίσει συνταγματικά ως ρωσικά εδάφη. Τη de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO, χωρίς να κλείνει όμως το παράθυρο για ένταξη στην ΕΕ.
Προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014 και θα ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας κυρίως σε ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.
Αν και οι προτάσεις αυτές είναι δύσκολα αποδεκτές από την Ουκρανία και τους ευρωπαίους το κείμενο κάνει και κάποιες μικρές και αόριστες παραχωρήσεις στο Κίεβο. Περιλαμβάνει αναφορά σε «ισχυρή εγγύηση ασφαλείας» προς την Ουκρανία, στην οποία θα συμμετέχει μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και ορισμένες εκτός Ευρώπης. Το έγγραφο, όπως σημειώνει το Axios, περιέχει ασάφειες ως προς τη λειτουργία της συγκεκριμένης ειρηνευτικής αποστολής, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για συμμετοχή των ΗΠΑ.
Η Ρωσία θα επιστρέψει στην Ουκρανία τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό. Επίσης το Κίεβο θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος περνάει τη γραμμή του μετώπου σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
Προβλέπονται αποζημιώσεις και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, χωρίς να διευκρινίζεται από πού θα προέλθουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και η αποικιοκρατική συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά.
Ακόμα, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.
Σημειώνουμε ότι για την παρουσία ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και για το πυρηνικό εργοστάσιο, που έχουν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, υπάρχει δηλωμένη διαφωνία της Μόσχας.
Ασφυκτικές πιέσεις στον Ζελένσκι από την Ουάσιγκτον
Η απάντηση Ζελένσκι ήταν αρνητική καθώς ξεκαθάρισε πως «η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Είναι αντισυνταγματικό». Για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ακύρωση της συμμετοχής του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη συνάντηση του Λονδίνου και να ξεσπάσει η οργή του προέδρου Τραμπ προς τον ουκρανό ομόλογό του.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social χαρακτήρισε «εμπρηστικές» τις δηλώσεις Ζελένσκι και την αναφορά του «προκλητική και επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία». Υποστήριξε ότι η Κριμαία χάθηκε εδώ και χρόνια «και δεν αποτελεί καν σημείο συζήτησης».
«Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά αν τη θέλει πίσω, γιατί δεν πολέμησαν για αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα;» έγραψε ο Τραμπ.
Προειδοποίησε τον ουκρανό πρόεδρο πως πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνευσης ή της συνέχισης του πολέμου για άλλα τρία χρόνια, «μέχρι να χάσει ολόκληρη τη χώρα». Μάλιστα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ κοντά σε μια συμφωνία», χωρίς να διευκρινίζει με ποιον, αν και είναι πλέον φανερό.
Συνεχίζοντας στον ίδιο επικριτικό, προς τον Ζελένσκι, τόνο η εκπρόσωπος του Λευκού οίκου, Καρολίν Λέβιτ, ανέφερε πως πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και πως ο Τραμπ είναι «εκνευρισμένος» και «η υπομονή του εξαντλείται».
Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν ο Τραμπ είχε ανακοινώσει πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις συνομιλίες αν Κίεβο και Μόσχα εξακολουθήσουν να δημιουργούν προσκόμματα.
Την επιβεβαίωση της αμερικανικής πρότασης έδωσε από το Νέο Δελχί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς. Δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε μια «πολύ σαφή πρόταση» στα κύρια μέρη της Ουκρανικής σύγκρουσης. Δήλωσε πως «ήρθε η ώρα είτε να πουν ναι, είτε οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία» μια απειλή που μάλλον απευθύνεται μόνο προς στην ουκρανική πλευρά. Η Ρωσία καταγράφει σαφείς νίκες στο μέτωπο ενώ η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για το Κίεβο.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τις δύο πλευρές να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης και να παγώσουν τα σύνορα κάπου κοντά στην παρούσα γραμμή επαφής. Κατά την άποψη του Βανς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θα πρέπει να κάνουν ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις σε ένα τέτοιο σενάριο. Μόνο που για την ουκρανική πλευρά αυτή η παραχώρηση θα αντιστοιχεί στο 1/5 του εδάφους της ενώ για την Ρωσία σε κάποια λίγα κατεχόμενα ή μη ουκρανικά εδάφη.
Τον τελεσιγραφικό χαρακτήρα της αμερικανικής πρότασης ενίσχυσε και ο Ρούμπιο, με δήλωσή του, ακριβώς την ημέρα της ακυρωθείσας συνάντησης του Λονδίνου. Δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα στραφούν σε άλλα θέματα προτεραιότητας εάν διαπιστώσουν ότι η πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία είναι ανεπαρκής. «Αυτός δεν είναι ο πόλεμος μας. Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο», συνέχισε ο Ρούμπιο λέγοντας πως η Ουάσιγκτον αφιέρωσε πολύ χρόνο και ενέργεια στα υψηλότερα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Αν κάποια στιγμή προσδιορίσουμε ότι είμαστε πολύ μακριά και δεν υπάρχει αρκετή κίνηση, ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες γιατί συμβαίνουν πολλά σημαντικά πράγματα στον κόσμο», πρόσθεσε.
Καλωσορίζει το αμερικανικό σχέδιο το Κρεμλίνο
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Βανς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν τις θεωρεί τελεσίγραφο. Κάνοντας ένα διπλωματικό ελιγμό σε σχέση με την «άκαμπτη» στάση του Ζελένσκι τόνισε πως «οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις μεσολαβητικές προσπάθειές τους και σίγουρα τις καλωσορίζουμε» συμπληρώνοντας ότι «οι λεπτές συζητήσεις των προτάσεων για μια επίλυση είναι ουσιώδεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές».
Σχολιάζοντας την αναβολή της συνάντησης του Λονδίνου, ο Πεσκόφ σημείωσε πως «από όσο καταλαβαίνουμε, δεν μπόρεσαν να ευθυγραμμίσουν τις θέσεις τους σε ορισμένα θέματα, γι’ αυτό και δεν έγινε η συνάντηση».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά συνεχίζει τις επαφές της με τους αμερικανούς. «Δεν έχουμε επαφές με τους ευρωπαίους, ούτε με τους ουκρανούς. Αν και ο Πρόεδρος Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε τέτοιες επαφές προς το συμφέρον μιας διευθέτησης» είπε ο Πεσκόφ.
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε πως υπάρχουν πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία με την Ουάσιγκτον.
Πάντως το Κρεμλίνο αντέδρασε έντονα σε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέφερε πως ο Πούτιν πρότεινε να παγώσουν τα πολεμικά μέτωπα στην υπάρχουσα κατάσταση με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει όσο καταγράφει κέρδη στο πεδίο και δεν υπάρχει συνολική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.
Ο Πεσκόφ, χωρίς να αναφέρει τους FT, σημείωσε πως πρόκειται για fake news προσθέτοντας πως «πολλές ψεύτικες πληροφορίες δημοσιεύονται, ακόμη και σε σεβαστά μέσα ενημέρωσης, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ακούτε μόνο τις επίσημες πηγές».
Έντονη αντίδραση του Παρισιού στο αμερικανικό τελεσίγραφο
Πιο «ισορροπημένες» δηλώσεις από το Λονδίνο
Ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός είναι πολύ ισχυρά αιτήματα των ευρωπαίων», ανακοίνωσε την Τετάρτη η γαλλική προεδρία, μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο.
Την ώρα που ο Τραμπ φαίνεται να ικανοποιεί μεγάλο μέρος των ρωσικών διεκδικήσεων νομιμοποιώντας την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχοντας τους ευρωπαίους στο περιθώριο, το Ελιζέ επιμένει, μονότονα, πως «ο στόχος παραμένει η οικοδόμηση μιας κοινής προσέγγισης που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ στους ρώσους».
Από βρετανικής πλευράς, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως εναπόκειται «στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της». «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τεθεί ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι. Στο τέλος, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», πρόσθεσε.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Απαντούμε στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση με μέτωπο αγώνα!
Σε μια συγκυρία όπου ο δημόσιος διάλογος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει οξυνθεί εκ νέου, οι Ανεξάρτητες Αυτόνομες Αγωνιστικές Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις...