05-18-2025 9:08
Διεθνή
- Κατηγορία: Διεθνή
Η «βαλίτσα» του Μητσοτάκη, το «meraki» της ομογάλακτης Μελόνι και τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς…

Λεωνίδας Βλάσσης - kosmodromio.gr
Αν κάποιος πάρει τοις μετρητοίς τις πρωθυπουργικές δηλώσεις μετά την πρόσφατη συνάντηση Μελόνι-Μητσοτάκη στη Ρώμη, τότε εύκολα μπορεί να πιστέψει ότι όλα πήγαν... περίφημα!
Αν κάποιος πάρει τοις μετρητοίς τις πρωθυπουργικές δηλώσεις μετά την πρόσφατη συνάντηση Μελόνι-Μητσοτάκη στη Ρώμη και παράλληλα θελήσει να δώσει βάση στα όσα διθυραμβικά μεταδόθηκαν από τα ελληνικά και τα ιταλικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τότε εύκολα μπορεί να πιστέψει ότι όλα πήγαν… περίφημα!
Ο Έλληνας πρωθυπουργός της πιο ακροδεξιάς- νεοφιλελεύθερης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης ΝΔ γύρισε με «τη βαλίτσα γεμάτη» ενώ η Ιταλίδα ομογάλακτη ομόλογός του έβαλε όλο το… «meraki» της, όπως είπε και η ίδια σε άπταιστα ελληνικά, για την επιτυχή έκβαση αυτής της συνάντησης και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Μια συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη συνεδρίαση του στην Κέρκυρα.
Μελόνι και Μητσοτάκης εμφανίστηκαν να συμπλέουν σχεδόν απόλυτα σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τη «σκληρή γραμμή» στο Μεταναστευτικό, τη στήριξη του Κιέβου στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία στο όνομα μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», αλλά και τη φιλο-ισραηλινή εξωτερική πολιτική σε επίπεδο Ε.Ε.. Καθόλου τυχαία άλλωστε, πέρα από μια χλιαρή έκκληση προς το Ισραήλ για άρση του ολικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει στη Γάζα για περισσότερο από δυόμισι μήνες, καταδικάζοντας τους Παλαιστίνιους στην ασιτία, δεν ειπώθηκε κάτι άλλο σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά από τον ισραηλινό στρατό.
Ταυτόχρονα, οι δύο πρωθυπουργοί με τα φανερά συναφή πολιτικά-ιδεολογικά σημεία αναφοράς, δεν βρήκαν χώρο στις κοινές δηλώσεις τους για μια, έστω και τυπική, καταδίκη της πολεμικής ενέργειας που έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Μάλτας, πολλά μίλια μακριά από τις παλαιστινιακές ακτές, με τον πρόσφατο βομβαρδισμό από ισραηλινά drones του πλοίου «Conscience» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη αποστολή του «Στόλου της Ελευθερίας» -η οποία σκόπευε στην άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού που χρησιμοποιείται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση Νετανιάχου ως όπλο συλλογικής τιμωρίας και λιμοκτονίας των Παλαιστίνιων- μεταξύ άλλων ακτιβιστών συμμετείχε και ένας Έλληνας, ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Τάκης Πολίτης.
Κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, υπογράφτηκαν δύο μνημόνια και δώδεκα συμφωνίες που αφορούν μια σειρά κρίσιμων τομέων και κλάδων. Η σημασία του φάνηκε και από το γεγονός ότι τον Μητσοτάκη συνόδευσε στην ιταλική πρωτεύουσα εννεαμελής υπουργική αντιπροσωπεία.
Η διάθεση εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων αποτυπώθηκε σε μια σειρά κρίσιμα πεδία, όπως το ενεργειακό, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή του ιταλικού δικτύου TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο τον τριπλασιασμό της υφιστάμενης δυνατότητας από 500 MW σε 1.500 MW.
Αναφορικά με τον τομέα των εξοπλισμών, οι Μελόνι και Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι μπορεί να ενισχυθεί η εμπορική συνεργασία, με την Αθήνα -εν αναμονή των γαλλικών φρεγατών Belharra- να συζητάει την αγορά «σε τιμή ευκαιρίας» 2+2 μεταχειρισμένων ιταλικών REMM κλάσης Bergamini. Πρόκειται για μια εξοπλιστική αγορά υπό διαπραγμάτευση, παρά την υπογραφή αμυντικής συνεργασίας της Ρώμης με την Άγκυρα, αλλά και το εγκώμιο που έπλεξε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην «αιώνια πόλη».
Όσον αφορά το διακρατικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, αν θέλουμε να πιστέψουμε τις φιλοκυβερνητικές «ομάδες αλήθειας», στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα. Για την υπογραφή μάλιστα του συγκεκριμένου Μνημονίου, ο Μητσοτάκης ευχαρίστησε προσωπικά την Μελόνι σε άπταιστα ιταλικά. Πρόκειται για μια συνεργασία που σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη σηματοδοτεί την «επανεκκίνηση της σχέσης, η οποία δοκιμάστηκε υπό το φως της τραγωδίας των Τεμπών». Μιλάμε, δηλαδή, για μια συμφωνία που συνυπέγραψε το ελληνικό κράτος με μια ιταλική κρατική εταιρία, στελέχη της οποίας αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες (ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη κατά συρροή και από αμέλεια), σχετικά με το προαναγγελθέν έγκλημα που έλαβε χώρα τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, στις σιδηροδρομικές ράγες της αιματοβαμμένης κοιλάδας των Τεμπών.
Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο έγκλημα με τους 57 νεκρούς επιβάτες και εργαζόμενους στα Τέμπη, σύμφωνα με το ανακριτικό σκεπτικό, η Hellenic Train βαρύνεται αποκλειστικά με παραλείψεις που αφορούν κυρίως το σύστημα GSM-R και την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στις αμαξοστοιχίες, ενώ η συνολική ευθύνη για την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου αφορά τον ΟΣΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Παρ’ όλα αυτά, κάποιος που δεν είναι και τόσο καλοπροαίρετος, θα μπορούσε να χρεώσει στο Μέγαρο Μαξίμου μια κάποια πολιτική σκοπιμότητα, καθώς και μια απόπειρα να προκαταλάβει τις αποφάσεις της κατά τ’ άλλα «ανεξάρτητης δικαιοσύνης», αφού υπογράφοντας αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας καθιστά εν πολλοίς την Ferrovie dello Stato, δηλαδή το ιταλικό δημόσιο, σε… πάγιο ρυθμιστή του μέλλοντος των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Με δεδομένη τη δημοσκοπική φθορά που έχει υποστεί, ιδιαίτερα μετά από τα μαζικότατα απεργιακά συλλαλητήρια της φετινής 28ης Φλεβάρη που πλημμύρισαν με πρωτόγνωρη μαζικότητα τους δρόμους και τις πλατείες όλης της χώρας, η κυβερνητική ρελάνς επιχειρείται με όχημα τόσο το αργοπορημένο και πολυδιαφημισμένο πόρισμα Καρώνη όσο και τη συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία, η οποία σύμφωνα με την Μελόνι, δίνει νέα «ώθηση σε μια στρατηγική συνεργασία».
Τα κυβερνητικά non paper, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κάλπες, επέδειξαν σαν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς τις δεσμεύσεις της Hellenic Train για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στα επόμενα χρόνια, με 360 από αυτά να διατίθενται για την αγορά 23 νέων τρένων έως το 2028. Παράλληλα, δεν παρέλειψαν να αναμασήσουν την κοινή παραδοχή Μελόνι – Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία «μια Ferrari δεν μπορεί να τρέξει σε χωματόδρομο». Επομένως, για την Ηellenic Train η δυνατότητα άφιξης στην Ελλάδα σύγχρονων ιταλικών αμαξοστοιχιών εξαρτάται πρωτίστως από την τήρηση της κυβερνητικής δέσμευσης, δια στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού, για έργα αναβάθμισης του απαρχαιωμένου ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, μέχρι το έτος εκλογών 2027, και βλέπουμε. Ως τότε, υπομονή. Το επιβατικό κοινό των ελληνικών σιδηροδρόμων θα συνεχίσει να ταξιδεύει με την ευθύνη για την ασφάλεια του να βαραίνει αποκλειστικό το ίδιο, ενώ οι αμαξοστοιχίες της Hellenic Train θα εξακολουθήσουν να κινούνται με οδηγό την τραγικά γνωστή ρήση του μοιραίου σταθμάρχη της Λάρισας: «πάμε και όπου βγει»…

ΕΛΣΤΑΤ: Παιδική φτώχεια σε αριθμούς - Χιλιάδες παιδιά έως 15 ετών χωρίς ένδυση, διατροφή, εκπαίδευση
Την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται "ανάπτυξη", η φτώχεια «χτυπάει» πολλά ελληνικά νοικοκυριά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει σε τέτοιο βαθμό, που τα παιδιά αυτών των οικογενειών...

Τι κρύβεται πίσω από την ανάκληση της έγκρισης σεμιναρίου της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων
